Contact2Corr
linkedin
facebooktwitter

Pleisterwerk

 

In een normale situatie worden wanden in woningen doorgaans gepleisterd, zodat er een afwerklaag ontstaat waarop zelfs dun behang (het “bouwbehangetje”) kan worden aangebracht. Hiervoor worden altijd gips- of kunstharsgebonden materialen gebruikt. De afwerkingsstaat van de wanden is dan “behangklaar” en natuurlijk geldt hoe dunner het behang hoe gladder de afwerking moet zijn.

Als behang geen optie is komt als andere mogelijkheid het sausen van wanden om de hoek kijken: in feite is dit het schilderen van de muren met speciaal hiervoor ontwikkelde muurverf. Ten opzichte van behang betekent dit dat de ondergrond dus heel erg glad moet zijn en we spreken dan van “sausklaar” opleveren. Ook voor dit “glad pleisterwerk” wordt gips of kunstharsgebonden materiaal gebruikt. Kritischer dan bij behangklaar opleveren worden aan de ondergrond aanvullende eisen gesteld: de zuiging van de wanden (de mate van poreusheid) moet overal gelijk zijn en de ondergrond moet draagkrachtig genoeg zijn. Het voorstrijken met een daartoe geschikt materiaal op basis van het type ondergrond is daarmee extra belangrijk.

Zowel bij behangklaar als sausklaar maken van wanden wordt meestal volstaan met een dun “filmwerk”: een pleisterlaag tot enkele millimeters dikte.

In het ergste geval is een wand (of plafond) dermate scheef en ongelijk dat er eerst een zogenaamde raaplaag moet worden aangebracht. De dikte van deze laag varieert met de oneffenheden in de ondergrond en kan oplopen tot wel enige centimeters.

Ook bij vuil metselwerk muren is een raaplaag de eerste stap op weg naar een strakke wand. De voorbehandeling bestaat uit het aanbrengen van een hechtlaag, het plaatsen van hoekbeschermers voor de buitenhoeken, stucstops waar de laag gaat eindigen en het plakken van speciaal krimpband op naden en scheuren. Is dat eenmaal gebeurd dan kan de raaplaag worden aangebracht. Voor grote oppervlakken en/of nieuwbouw woningen kan dit ook heel snel machinaal worden gedaan. Kijk maar naar dit filmpje:

De afwerking bestaat ook hier uit gips of kunstharsgebonden materiaal zodat een glad en strak oppervlak wordt opgeleverd.

Tot zover en in heel kort bestek enige informatie over pleisterwerk. Geïnteresseerd? We komen graag eens langs om wat gedetailleerder met u te praten. Neem vooral contact met ons op en stuur desnoods een foto mee, zodat we ons alvast een beeld kunnen vormen van uw specifieke situatie.